Creatur

Raskere nettside uten programmering

-

Det er ikke bare du og jeg som hater å vente på at en nettside laster seg ferdig. Google måler kontinuerlig hastigheten på nettsiden din og tar med i bektraktningen når plasseringer i søkeresultatene skal avgjøres. Målsetningen til Google er å gi brukerne en god opplevelse av nettet, derfor vil aldri en treg nettside få førsteplassen i et Google-søk. I denne artikkelen skal vi se på et par grep du kan gjøre selv, uten å måtte betale en programmerer eller konsulent.

slim woman riding scooter with high speed on the road

Test hastigheten på nettsiden din

Før vi går videre så skal vi teste hastigheten på nettsiden din.

 1. Gå inn på http://tools.pingdom.com (åpnes i nytt vindu).
 2. Skriv inn adressen, trykk på «settings» og velg «Amsterdam».
 3. Trykk på «Test Now».
74% raskere enn gjennomsnittet. Det er vel bra?

Ikke heng deg opp i «Perf. grade», den er ikke viktig her. Det vi skal se på er den gule teksten som sier om nettsiden er raskere eller tregere enn andre nettsider. Hvis den er tregere eller kun et par prosenter raskere, så har du et problem. Som regel vil problemet være en kombinasjon av de andre måleenhetene «Requests», «Load time» og «Page size».

Når vi lager nettsider for bedrifter tar vi utganspunkt i

3 hovedreglene for raske nettsider

 1. Rask webserver
 2. Optimalisert kildekode
 3. Optimaliserte bilder

Rask webserver

Når alt kommer til alt så er det hastigheten til serveren og internettlinjen som er den siste flaskehalsen. Billige webhotell-leverandører bruker ofte servere med tusenvis av nettsider på. Hvis en av disse sidene får mye trafikk så kan alle andre ende opp med å få en tregere nettside. Det er derfor viktig at man velger en rask, sikker og automatsik oppdaterende server for nettsiden din. Dette er ikke enkelt å gjøre selv, uten programmering, så vi skipper dette.

Ryddig og optimalisert kildekode

På samme måte som alle forfattere har sin skrivestil, så har alle progammerere sine egne programmeringsstiler. Koden er selve motoren til nettsiden og uten en ren og ryddig motor så vil alt gå tregt, uansett hvor rask serveren er. Det finnes et par måter å se om kildekoden er ryddig og optimalisert på. Den ene er av Web-standardorganisasjonen W3.org og sier noe om det er programmeringsfeil på nettsiden. Som regel vil det ofte være en feil eller to. Det er ikke et kjempeproblem.

Siden programmering er noe som bør være opp til, vel, programmererne så skal vi ikke gjøre noe her. MEN det kan være at du kan kreve at programmereren jobber litt gratis for deg ?

Hvis du har blitt lovet en Google-vennlig nettside men den er ingen sted å finne når du søker så kan en av grunnnene være at nettsiden ikke er programmert skikkelig. Dette skjer ofte når programmereren egentlig ikke er en programmerer og kun kjøper slike lavkvalitets ferdigmaler til et par hundrelapper(disse er ofte utsatt for hackerangrep også forresten).

Google PageSpeed test er en god målestokk:

 1. Gå inn på: https://developers.google.com/speed/pagespeed/ (åpnes i nytt vindu)
 2. Skriv in internettadressen til nettsiden din
 3. Trykk på «Analyze»

Bedriftshelsetjenesten Samko i Rogaland fikk 93 av 100 poeng, som er veldig bra!

Ta testen der og se hvor mange poeng nettsiden din får. Det er også mulig å sjekke mobilhastighet, hvis du har betalt for det. Man ønsker selvsagt å ha 100 poeng men det er i realiteten ikke praktisk mulig. Ikke engagng Google.com har 100 poeng. Denne skalaen kan sees i sammenheng med loven om avtagende avkastning: desto høyere poengscore man har desto mindre verdi vil et ekstra poeng ha.

Nettsiden din bør ha over 80 poeng. Hvis den er under det, så ville ihvertfall jeg krevd et og annet av leverandøren. Legg også med resultatene fra W3.org testen, så har du en bunnsolid case. Når jeg skrev «uten programmering» i overskriften så mente jeg selvsagt at du ikke skulle programmere.

Optimaliserte bilder

Bilder tar mye plass. Du har nok merket at digitalkameraet ditt fyller seg opp raskere når du tar bilder av høyeste kvalitet, versus laveste kvalitet (målt i megapixler). Det samme gjelder for nettsider. Hvis du har tatt bildene selv med speilreflekskamera så har det ingenting å si hvor rask server eller ryddig kode nettsiden din støtter seg på, nettsiden vil bli treg. Store bilder er den største synderen når det kommer til trege nettsider. Heldigvis finnes det en enkel løsning! Slett alle bildene! Neida, du skal få slippe det. Vi velger heller å optimalisere bildene. Optimalisering er her bare et fint ord for å få ned filstørrelsen uten at bildet ser dårligere ut.

WordPress, som vi bruker, vil automatisk optimalisere bildene for deg. Mange andre systemer vil bare ta det store bildet og presse størrelsen ned uten å gjøre noe med filstørrelsen. Problemet består. Husker du testen du tok i begynnelsen? Hvis ikke, så har du dårlig hukommelse. Se på feltet «Page Size». Hvis denne er over 3.0 MB så har du nok problemer med bildene.

Dette kan du gjøre:

 1. Endre filtypen fra PNG til JPG
 2. Senk størrelsen på bildet (Phoshop, iPhoto, Cropp.me eller et annet bildeprogram)
 3. Bytt bildene på nettsiden fra administrasjonspanelet til nettsiden.
 4. Ta testen på ny: http://tools.pingdom.com

Hvis nettsiden fortsatt er treg, så kan det enten ha med dårlig kildekode eller en elendig webserver. Selvsagt er slikt ikke din feil og du bør ikke tolerere det. Det er da på tide å fikse nettsiden.