Creatur

Er nettsiden din iPhone og iPad vennlig?

-

Hvis man ikke har en iPad eller iPhone selv, kan det virke unødvendig med en nettside som er tilpasset mobile enheter. «Mobiler brukes til å ringe med og iPad er bare et leketøy» sier mange. Det kan stemme det, men iPad er stort i Norge. Nesten 1 million iPads er å finne i norske hender innen 2012, skal vi tro TNS Gallup. Brukerne er ikke barn, men menn med høy inntekt. For å se hvor mange iPhone som finnes i Norge, så trenger du bare å gå ute på gata.

For å nå frem til de med penger, må man være tilgjengelig

Om du har valgt å ikke kjøpe iPad eller iPhone så er det helt OK. Det er ditt valg og irrelevant for bedriften.

Det er derimot forsatt viktig å forstå hvordan de som har dette bruker enhetene sine. En eier av disse bruker laptopen mindre og mobil/brett mye mer. Hvis din nettside ikke fungerer på disse enhetene, så vil de trykke «tilbake» knappen raskere enn siden laster inn.

Bedrifter som har pengesterke menn i sin målgruppe taper omsetning på å ikke ha en mobiltilpasset nettside. Dette er jo selvsagt avhengig av at den nettsiden du har til vanlige datamaskiner gir inntekt. Hvis du ikke tjener penger på nettsiden, så bør du lese vår artikkel om 3 krav for å tjene penger på nettsiden.

Sjekk hvordan din side ser ut:

Fotograf Trond Heggelund la ut et tips på twitter:

  1. Gå inn på http://jamus.co.uk/demos/rwd-demonstrations/
  2. Skriv inn internettadressen til nettsiden din og trykk på «View».
  3. Skift mellom de forskjellige enhetene ved å trykke på ikonene.

Hva er da løsningen?

Selvsagt er løsningen en nettside som ser like bra ut på iPhone og iPad. Det er også viktig å forstå at det finnes massevis av andre mobiler og brett. Android er et alternativ til iPhone og mange bruker dette. Microsoft annonserte nettopp at de skal gi ut en konkurrent til iPad og Samsung har sin Galaxy One på markedet. Det vil bare komme flere og flere slike mobile enheter fremover.

Skal man da lage en unik nettside til hver av disse? Du kan hvis du vil, men det ville blitt veldig kostbart. Android telefoner er ikke like og det finnes mange forskjellige skjermstørrelser. Skulle man bare dekket iPhone, iPad og Android ville det lett blitt opptil 10 forskjellige nettsider.

Løsningen heter Responsiv design. Jeg skal ikke gå for mye i detaljer med dette her. Enkelt forklart er det en nettside som automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen.

Ok. La oss gjøre en liten test. Ikke skipp dette, gjør det nå.

  1. Last inn siden https://creatur.no (åpnes i nytt vindu).
  2. Ta tak i vinduskanten og juster bredden på vinduet.
  3. Legg merke til hvordan nettsiden ser ut med smalt vindu og vanlig bredde.

Det du så der var et eksempel på responsiv desing. En dynamisk tilpassende nettside. Som du sikkert skjønner så er det mye enklere å designe en slik side fra begynnelsen av. Skal man fikse på dette i etterkant, blir det som å designe en ny nettside(dog noe rimeligere).