Creatur

Lovlige .co.no domener åpner for svindel

-

Mange norske bedrifter, oss inkludert, fikk nylig en pressemelding fra et selskap som nylig vant en rettsak mot Norid i Sør-Trøndelag tingrett. Norid er organisasjonen som ser til at alt på norske nettsider går riktig for seg og har tidligere stengt .co.no domenet på grunn av dårlig sikkerhet. 

Problemene blir også belyst av nettavisene Digi.noITavisen.noDomain name journalIDG.no, og Norid selv. De tørre saksdokumentene fra tingretten kan lastes ned her. Norid har alltid hatt domenet på listen over reserverte og forbudte domener. Dette holdt ikke i tingretten.

Lovlig domene åpnet for nettsvindel

Kjernen i problemet er at snart vil det være mulig å kjøpe underdomener av co.no. Det betyr at du kan kjøpe domenet www.dinbedrift.co.no eller www.dinbransje.co.no. Denne dommen fra Sør-Trøndelag tingrett åpner for mange problemer og noen av disse involverer svindel.

Det er i utgangspunktet ingenting galt med å selge underdomener til andre bedrifter eller privatpersoner. Det er flere som gjør dette med suksess, hvor kanskje blogg.no er den mest populære. Mange tenåringer og andre har egne blogg-nettsider der. http://tcmn.blogg.no/ var den mest populære bloggen, med 35.613 unike besøkende i dag (!). Blogg.no styres og eies av et solid norsk selskap som heter Bootstrap AS.

Et annet eksempel er priv.no, hvor enkeltpersoner uten organisasjonsnummer kan bestille sitt eget navn under et norsk domene. Her er det Norid selv som står bak tiltaket og garanterer at alle har kontroll over sin egen nettadresse, så lenge man følger reglene.

Det finnes sikkert mange flere eksempler.

Det er 3 store problemer med co.no domener

1. Eierselskapet er ikke bunden av norsk lov

Det er selskapene «CoDNS» og «EuroDNS» som står bak stuntet om å ta kontroll over domenet. Dette er en taktikk de har gjort med suksess i flere andre land. Mange av disse landene har helt andre regler når det kommer til domeneregistrering, derfor har det ikke vært noen problemer der.

I Norge er alle som ønsker et .no domene bundet av norsk lov og Norids reglement. Hvis man ikke følger disse lovene, vil politiet banke på døren og domenet bli slettet.

Selskapene bak co.no er egentlig ikke norske. De holder til i Nederland og Luxemburg. Det betyr at selskapene ikke er direkte bundet av noen norske lover og kan egentlig gjøre mye rart uten juridiske konsekvenser. Enkelt forklart selvsagt, men det eneste norid kan gjøre er å stenge domenet. Hva tror du vil skje med en gang noe humbug blir oppdaget?

Alle nettsidene blir slettet av Norid!

2. En bruker kan ødelegge for alle

Det oppstår mange problemer når flere selskaper deler på samme domene som om de skulle være samme bedrift. I følge norske regler vil alle bli straffet på grunn av dumskap utført av et selskap. Det vil bli kollektiv avstraffelse hvis en gjør noe galt.

La oss ta et eksempel:

Si .co.no selger internettadresser til norske bedrifter. Her snakker vi helt sikkert om telefonsalg. En håndfull bedrifter slår til og betaler tusenvis av kroner for å få disse adressene:

 • advokat.co.no
 • rørlegger.co.no
 • hotell.co.no
 • webdesign.co.no
 • søkemotoroptimalisering.co.no

Dette er fem unike nettsider av fem uavhengige bedrifter som kjøper disse lukrative adressene. Jeg kunne nesten tenkt meg de selv. Bare nesten. Alle disse fem bedriftene er lovlydige og gjør ingenting som bryter Norids reglement eller norske lover.

Det som skjer nå blir en utfordring for alle. Et kanadisk «farmasøytisk» selskap velger å kjøpe en adresse for å selge produktene sine til norske privatkunder:

 • viagra.co.no

Nå er jeg ikke ekspert på hverken internasjonal eller kanadisk lov, men det virker som om det er noen smutthull der som gjør at man ikke blir straffet for å selge slikt der borte. Sikkert gøy for de, men veldig ulovlig i Norge.

Nå har co.no 6 selskaper hvor en av disse er uskikkeliger. Siden alle .co.no domener blir skåret over en kam, vil ikke Norid være nådig hvis noen driter seg ut. Dette er grunn nok til å bruke pengene andre steder. Hva tror du kommer til å skje?

Alle nettsidene blir slettet av Norid!

3. Stor fare for konkurs

Tallene er hentet fra bedriftstjenesten Forvalt. De oppdateres hver dag.

For å få registrert et norsk .no domene, må man ha et norsk organisasjons-nummer. Det var dermed umulig for utenlandske selskaper å kjøpe seg et norsk domene. Helt til nå.

EuroDNS/CoDNS samarbeider med et skallselskap som kalles Elineweb AS og bruker deres organisasjonsnummer for å kjøpe domenet co.no.

Elineweb AS har ikke hatt noen nevneverdig omsetning siden oppstart i 2000. Selskapet har humpet og gått i null og underskudd hvert år. Ikke la deg lure av omsetningsøkningen i 2010, det er bare snakk om noen tusenlapper og mesteparten ble skrevet av som dårlige kundefordringer.

Forvalt, Brønnøysund og revisor har disse kommentarene om selskapet:

 • Mer enn halvparten av selskapets aksjekapital er tapt
 • Underskuddet på driften overstiger inntekter
 • Resterende egenkapital: 25.000 (2011)
 • Daglig leder har offisielle roller i 10 norske selskaper, alle med elendig økonomi.
 • Moderselskapet Windsor AS har like elendig økonomi

Hvorfor er dette viktig? Jo fordi tingretten ga kun selskapet Elineweb AS retten til å drifte domenet co.no. De kan ikke overføre domenet til noen andre. Det er låst til Elineweb AS. Hvis selskapet går konkurs, vil domenet falle tilbake på listen over reserverte og forbudte domener.

Alle nettsidene vil bli slettet av Norid!

Selv om noe kanskje er billig, så er det ikke verd tiden din.