Creatur

Iphone-killer – vi avslører morderen (og hvem som vant kampen mellom Xbox og Playstation)

-

iphone-killer

I tabloidene ser vi det hver dag hele tiden; Det kommer en ny telefon som vil knuse alle tidligere telefoner, Sony lanserer et nytt nettbrett som er både større og bedre (eventuelt mindre og bedre) og Facebook er nå X ganger større en Twitter og Google+ og alt annet i hele verden til sammen.

 

Spar energi på en 98% grundigere hjernevask!

Vi har gjennomgått en sakte men sikker hjernevask, mye gjennom endringen av bruksmønster i hvordan vi sluker det media serverer. Vi klikker og skumleser, klikker og skumleser. At vi blir hjernevasket er kanskje en sterk påstand, men den skal forklares. Wikipedia beskriver hjernevask som en “bevisst bruk av manipulasjon for å endre på et individs holdninger og meninger”, og i medias kamp om klikk og trafikk har vårt syn på nyskapningens natur blitt et offer.

Innovasjon og ny teknologi har blitt punkter på en tidslinje, og når et nytt produkt eller en ny tjeneste kommer på markedet blir denne målt opp mot sammenlignbare eldre modeller. Dette er ikke unaturlig, men hvordan dette omdannes til såkalt “clickbait” i de store nettavisene har endret seg. Tilvekst og mangfold er ord som sjelden eller aldri skaper overskrifter, og i alle fall ikke klikk eller skumlesing.

 

Må noe “dø” for at noe annet skal kunne fødes?

Kommer det en ny og fantastisk smarttelefon, blir vi fortalt at denne “dreper” andre merker. Drap skaper overskrifter. Vi får nyhetsrapporter til stadighet fra frontlinjene i konsoll-krigen; er det Xbox eller Playstation som vinner? Vi får vite at Microsoft sitt nyeste operativsystem er dødsdømt allerede før lansering, og at Mac er bøddelen. Vi skumleser drap etter drap dagen gjennom.

Likevel er dette sjelden eller aldri fakta. Selvsagt handler mye av dette om markedsandeler og posisjonering, og dermed kan man i enkelte tilfeller se at noe er så radikalt nyskapende at det faktisk “dreper” sine konkurrenter, men i de fleste tilfeller er det ingenting som må dø for at noe nytt skal fødes frem.

 

Swiss Army Phone

Heller enn en tidslinje der alt som tilhører fortiden er dødt og begravet, handler det i de fleste tilfeller om tilvekst. Selve kvaliteten på samtalene, bildene, spillene og så videre blir bare marginalt forbedret. Telefonen kom på markedet på slutten av 1800-tallet og fotografiapparatet enda tidligere. På starten av 2000-tallet ble disse to kombinert, sammen med skrivemaskinen, kalkulatoren, kortstokken, avisen og etter hvert mye mye mer. Nå handler ofte disse “drapene” som skaper teknologi-overskrifter om hvem som har klart å finne nye kombinasjoner, og også, i disse dager, hvem som har flyttet all denne multifunksjonaliteten inn i andre formater som for eksempel klokker og briller. Den nye “smartklokken” vil neppe bli en “smartbrille-killer”, men det er ikke usannsynlig at vi vil se overskriften om kort tid likevel.

 

En ny retrobølge (typisk 2012)

Selvsagt forsvinner ting etterhvert, men dette tar tid. Enkle og “gammeldagse” spill som Flappy Bird og Snake er populært som aldri før, LP-platene tar på nytt hyllemeter etter hyllemeter i mange hjem (til mang en samboers fortvilelse), og en iPhone 4 har nylig blitt observert, tilsynelatende i god stand og fortsatt i bruk. Sistnevnte er ubekreftet. Kan det være en retrobølge? Er 2012 på vei tilbake?

Soladey-3 solcelle-drevet ionisk tannbørste
Soladey-3 solcelle-drevet ionisk tannbørste

 

Man har en stadig tilvekst av nye ting. Man har “360° Max White One” tannbørster med polerende gummilammeller og spiralformede børstehår, og “Maximum Protection Caries plus Sugar Acid Neutralizer” tannpasta som visstnok er resultatet av “åtte års forskning for kunne gi deg den mest avanserte løsningen mot hull i tennene». Man har egne barberhøvler med “ProGlide FlexBall” kuleledd, noe som skal gjøre det enklere å barbere enda litt bedre. Likevel handler det i bunn og grunn om funksjon; hva fyller dine behov?

Hva skal kombineres for at summen av de enkelte funksjonene blir bedre enn hver for seg?

Hvor mange megapixler trenger du for å ringe mor?