Creatur

Hvordan finne gode bilder du kan bruke gratis

-

Stockphotos er noe som er enkelt å ty til i disse dager der man må ha passende bilder til alt man publiserer av tekst, om det er på nettsiden eller i annonser. Men de fleste av oss er gått lei av typiske stockphotos som florerer på alt for mange nettsteder. Og selv om det tilsynelatende er mange bra bilder på disse sidene (om man velger å tro at forsiden er reprentativt for utvalget), er det mye fjas, og mye av dårlig kvalitet. Derfor har vi lagd en liten guide til hvordan man kan finne flotte bilder man kan bruke gratis på nettet for alle som ikke har en fotograf i umiddelbar nærhet.

Jeg kan begynne med ett par eksempler. Dette er det du får fra fotografer som gir ut bildene sine gratis for bruk på nettet VS. det du får fra betalte stockphoto sider som Shutterstock om du søker på feks. “reading kindle”:

Kindle

Eller “wooden bridge”

wooden bridge

Eller “purple flowers”

flowers

Eller “girls on a beach”

beach

Faktisk så er ikke engang det betalte bildet fra en strand engang

beachgirl

Skap troverdighet med de riktige bildene

For å skape et forhold til personen som besøker siden din, enten det er på nettsiden eller bloggen din, så vil jeg anbefale å bruke bilder som føles troverdig. Bildene jeg snakker om skal være ekte, og ikke se oppstilte ut. Om du søker etter kaffe kan du få opp disse to bildene som er plassert under her.

coffee

Hvilket av dem er mest troverdig og hvilket ville du brukt til å selge ditt kaffeprodukt? Mennesker kjøper opplevelser og følelser, ikke fakta. Du selger kun kaffebønner som kan knuses og traktes, men publikummet ditt ønsker å kjøpe en livsstil og en opplevelse.

Rebelske fotografer som bekjemper overbruken av stockphotos

De aller fleste fotografene som deler bildene sine gratis på nett sier de gjør det for å gi et bedre alternativ til stockphotos. Og som Stocksnap.io sier: “This is not your typical crappy stock photo site.”

Det finnes maaange sider som gir bort bilder, jeg har valgt ut noen som jeg syns er verdt å sjekke ut:

http://www.splitshire.com/ Definitivt en av de beste “stockphoto”-sidene. Det er ikke bare ett og annet bra bilde, men ALLE bildene er gode.

https://unsplash.com/ Unsplash er en av mine favoritter når jeg trenger bilder til bloggposter etc.

http://www.gratisography.com/#all Alle fotoene er fra en fotograf som heter Ryan Mcguire. Serien hans med “silly faces” kan få siden til å minne litt om en vanlig stockphoto-side til tider. Men kvaliteten er mye bedre.

http://www.lifeofpix.com/ Life of Pix er en fotoside fra ett amerikansk reklamebyrå. Bildene er håndplukket, og man kan finne mye naturbilder, bilder av byer og miljøfoto.

http://images.superfamous.com/ Denne siden elsker jeg. Nydelige persektiver og interessante teksturer. Begrenset utvalg i forhold til de andre sidene, men det er verdt å sjekke ut. Disse bildene kan du bruke kommersielt, men fotografen ønsker kreds for verket sitt (noe som er forståelig).

http://jaymantri.com/ Jay Mantri gir deg et fantastisk utvalg av unike, drømmende bilder.

https://stocksnap.io/ Håndplukket utvalg av bilder. Denne siden syns jeg kan ha et utvalg av bilder som er likt stockphoto-sidene tematisk, men bildene man får er bedre teknisk og mer interessant.

http://magdeleine.co/browse/ Alle bildene og siden er helt super! Mange filtreringsmuligheter, feks. via farge.

https://picjumbo.com/ Picjumbo har mye bilder som er gratis. Personlig syns jeg ikke kvaliteten er helt oppe, men definitivt et bra alternativ.

http://www.imcreator.com/free Denne samlingen med gratis bilder, knapper og mer er en slags blanding mellom Flickr og Shutterstock.

http://nos.twnsnd.co/ Jeg elsker å se og bruke gamle bilder. Det fins TONNEVIS av dette på Flickr, men denne siden har samlet mye bra. Siden er litt vag på om man kan bruke bildene kommersielt, det er litt individuelt per bilde, men du kan hvertfall bruke alle bildene til personlig bruk (bloggen din og slikt).

http://getrefe.com/downloads/category/free/ Refe selger egentlig bilder, men de har mye som de gir bort gratis.

http://snapwiresnaps.tumblr.com/ Her må man lete litt for å finne gull, men definitivt mye bra.

https://www.flickr.com/search/?license=4%2C5%2C9%2C10&text=bird&advanced=1 Og sist kan jeg nevne at på Flickr kan du filtrere ut bildene som er gratis for kommersielt bruk.

Sharing is caring!