Creatur

Tilbake til spørmål & svar


Hva er søkemotoroptimalisering?

Søkemotoroptimalisering (forkortelse SEO) er et sett med teknikker som benyttes for at en nettside skal vises eller rangere bedre i søkemotorene for bestemte søkeord og søkefraser.

Søkemotoroptimalisering har tradisjonelt sett vært delt opp i 3 hoveddeler;

  • Teknisk søkemotoroptimalisering
  • Innholds-optimalisering
  • Lenkebygging eller ekstern («off-site») søkemotoroptimalisering

Godt skrevet innhold er etter vår mening det viktigste, men alle disse 3 delene bør være på plass før man kan forvente å se noen effekt av søkemotoroptimalisering. Av disse tre delene har lenkebygging vært en av de mest effektive måtene å forbedre synligheten i søkemotorene.

Teknisk søkemotoroptimalisering

Nettsiden bør være programmert korrekt slik at Google og andre søkemotorer sine roboter enklest mulig skal kunne lese og forstå innholdet på nettsiden. Dette innebærer blant annet at en artikkel eller side må ha korrekt struktur. Nettsiden må også laste raskt og i tillegg være sikret med et SSL sertifikat. Dette er bare noen få av faktorene som utgjør teknisk søkemotoroptimalisering. For å finne ut om en nettside er godt nok programmert, kan bedrifter som Creatur bistå og sørge for at dere har alle forutsetningen for å bli synlige når det gjelder den tekniske oppbyggingen av nettsiden.

Innholds-optimalisering

Dette er en svært viktig del av søkemotoroptimalisering. Søkemotorer leser innhold. Ønsker du å bli synlig på et søkeord eller en søkefrase, så er det en forutsetning av du skriver om søkeordet. Vi har flere ganger sett bedrifter som ønsker å bli synlige på et søkeord, men har fullstendig glemt å skrive noe om det aktuelle søkeordet. Ønsker man å forbedre innholdet med tanke på søkemotorer, så er det også viktig å tenke at man først og fremst skriver med tanke på at et menneske skal lese teksten. Søkemotorene forsøker å lese teksten som om de var et menneske, og det er derfor viktig at du prioriterer brukerne av nettsiden først og fremst. Etterpå kan du gjøre små endringer i teksten som gjør det enklere for søkemotorene å forstå innholdet.

Ekstern («off-site») SEO

Google og andre søkemotorer rangerer sider basert på troverdighet og autoritet. Dersom andre skriver om deg og velger å lenke tilbake til nettsiden din eller direkte til artikkelen, så vil dette oppfattes som et signal som forsterker troverdighet og autoritet. Blant ekstern SEO så finnes det mange faktorer. Google vil f.eks. ta med sosiale signaler, noe som betyr at aktivitet på f.eks. Facebook og Twitter vil ha en effekt på synligheten. Lenkebygging er en av de mest effektive metodene for å forbedre synligheten, men ofte også den vanskeligste. Det beste rådet for å få andre til å lenke til nettsiden må være å skrive godt innhold som andre ønsker å lenke til.

Les mer om søkemotoroptimalisering og SEO for å finne ut hva Creatur kan bistå dere med, slik at deres nettside blir mer synlig.