Creatur

Et enkelt tips for en raskere WordPress nettside

-

Hastighet, SEO og brukeropplevelse

Det er ingen hemmelighet at Google benytter nedlastingshastighet som parameter når de skal bedømme om din nettside fortjener en bedre rangering i søkemotoren. Står slaget mellom to relativt like sider, vil den siden som laster raskest ha et konkurransefortrinn ovenfor den andre. I tillegg til at Google bryr seg om hastighet, vil også enhver som besøker nettsiden din sette stor pris på raskere nettsider. En raskere nettside fører som regel til en mye bedre brukeropplevelse.

WordPres og nedlastingshastighet

WordPress er Verdens mest populære publiseringsløsning på nett. Mye av grunnen til det skyldes at det er enkelt å legge til og redigere innhold i WordPress. Haken med de aller fleste publiseringsløsninger er at innholdet på nettsiden er lagret i en database, og nettsiden må hente dette innholdet hver gang den lastes. Dette tar tid. Hvor lang tid avhenger av flere faktorer. Måten siden har blitt programmert på og kapasitet på server er noen.

Nødvendig å spørre etter innhold hver gang?

Når noen besøker nettsiden din, vil vi kunne anta at det ikke er nytt innhold der siden forrige gang noen besøkte den. Er det da nødvendig at nettsiden skal gå og se i databasen etter innholdet hver gang? For å forhindre at nettsiden gjør dette, og med det bruker unødvendig lang tid på å lete, kan vi aktivere noe som heter «cache» (eller på godt norsk «mellomlager«).

Caching

Å aktivere «caching» på nettsiden vil hindre den i å hente det samme innholdet fra databasen hver gang noen besøker den. Innholdet vil ligge klart til visning umiddelbart. Dette går mye raskere enn å hente det i databasen.

Slik gjør du

W3 Total Cache - Cover Image

For å aktivere caching på en WordPress nettside, vil det enkleste som regel være å installere en plugin. I dette tilfellet anbefaler vi «W3 total cache«. Når du har installert og aktivert denne, bør du aktivere «page cache». Dette gjøres under «Performance» og undermenyen «General settings«. I boksen hvor det står «Page Cache» haker du av for «Enable» og trykker «Save all settings«. Du vil nå ha «page cache» aktivert og nettsiden vil laste mye raskere for alle som ikke er logget inn på nettsiden din.

Page Cache Enabled in WordPress

Denne måten å aktivere «cache» på fungerer som regel for de fleste. Hvilken «page cache method» du skal velge kommer ann på hvilken server nettsiden din ligger på, men i de aller fleste tilfeller vil «Disk: Enhanced» fungere utmerket. Har du Varnish eller andre cache verktøy installert på server, vil ikke dette utgjøre så veldig mye.

Store emner

Nedlastingshastighet, SEO og hvordan du kan forbedre dem er store emner å dekke i et enkelt blogginnlegg. Vi rekker dessverre ikke over mer denne gangen, men vil forsøke å komme med lignende tips i fremtiden slik at dine besøkende og Google får en bedre opplevelse av nettsiden din. Er du allerede kunde hos oss er det stor sjanse for at nettsiden din er satt opp med både «cache» og flere avanserte funksjoner for å forbedre både hastighet og SEO.

TL;DR

Installer og aktiver «W3 total cache«. Aktiver «Page Cache» og nettsiden din vil vise innholdet omtrent umiddelbart uten å måtte spørre databasen om det hver gang noen besøker den.