Creatur

Alle nettsider bør være mobilvennlige

-

Det er vanskelig å se for seg alle situasjonene du vil bruke adressen til nettsiden din. Noen vil finne adressen på et visittkort, andre vil få en e-post med en link. Kanskje nettsiden din ser bra ut på vanlige maskiner, men hva gjør du når kunden prøver å finne informasjon fra mobilelefonen?

Jeg var nylig i butikken og «kikket» på bakerivarene som sto utstilt. Der hadde de en konkurranse som sa «Cupcake-konkurranse: Vinn en sykkel!». Det var jo flott. Jeg kunne vinne en sykkel for å sende en sms, grei deal.

  1. Sendte «cupcake» sms
  2. mottok bekreftelse med «besøk nettsiden vår..»
  3. Flash virker ikke på mobiltelefoner*

Har du nettadressen:

  • På visittkortet?
  • I e-postsignaturen?
  • På bilen eller butikkvinduet?
  • I brosjyrer eller plakater?
  • I QR-koder?

 

Når gikk du sist inn på nettsiden din fra mobiltelefonen?

Som du sikkert forstår så er det vanlig å bruke mobiltelefonen i slike scenarier. Hvor mange går rundt med en laptop + usb modem og tar denne frem midt på gata for å gå inn på en adresse som står på en plakat eller bildør? Går det ann å scanne en QR-kode med en datamaskin?

Nyhetsbrev

Flere og flere åpner e-post med mobilen
Dette er en rapport fra et av nyhetsbrevene jeg  sender ut med flere tusen mottakere. Som du ser så blir e-poster åpnet med mobiltelefoner oftere enn vanlig datamaskin. Dette er logisk, siden de aller fleste med en iPhone eller Android har e-post installert på den mobilen. Dette er bare de e-postene som blir hentet gjennom telefonens eget e-post program. Den teller ikke de som går via nettleseren på mobiltelefonen.

Her er resten av statistikken:

Outlook er ikke særlig utbredt på denne listen. Mottakere av dette nyhetsbrevet er unge mennesker. Flere av disse bruker mobiltelefonen enn resten av oss.

Her er statistikken for et annet nyhetsbrev. Dette mottas av en gjeng med voksne menn og damer på jobbmailen. Selv om disse tallene er lavere, kan vi se at mange åpner fortsatt med mobilen.

Du skjønner vel tegningen? Hvis e-postene du sender ut blir mottatt av mobiltelefoner, hvordan vil det da være hvis du sender en e-post til en potensiell kunde med en link til nettsiden din?

QR koder

 

Har du sett disse rundt om kring? De er en ny type strekkoder og kan kun leses med mobiltelefoner. Jeg blir stadig overrasket over hvor elendig gjennomført slike koder egentlig er. Hva er vitsen med å ha en kode og lede den til en nettside som ikke fungerer på mobiltelefoner?

 E-postsignatur

Hvem gjør ikke dette? Hvis opptil 50% av e-postene blir lest i en mobiltelefon, er det da ikke viktig at nettsiden er lesbar for alle enheter?

Utviklingen er tydelig

Det ble solgt flere smarttelefoner enn datamaskiner i fjor. Vi er bare i startgropen av dette. Nå som iPad og Galaxy tab begynner å bli mer og mer vanlig for surfing og lesing av e-post, vil mobilt webdesign være helt nødvendig.

Det er nettopp på grunn av denne utviklingen at vi i Creatur media har valgt å inkludere mobil- og nettbrett-vennlige nettsider for alle nye nettsider. Dette betyr at alle nye nettsider vil inkludere vanlig nettside, en versjon for nettbrett og en versjon for mobiltelefoner.

Det er derfor vi har valgt å 
inkludere mobilt design 
for alle våre nettsider fremover.

Hvis nettsiden din ikke ser bra ut i mobiltelefoner, bør du ta kontakt med webpersonen din for å fikse dette. Hvis det ikke er mulig med din nåværende løsning, bør du skifte leverandør.

* Flash fungerer delvis på noen Android telefoner. Dette er på vei ut. Adobe, selskapet bak flash, har sluttet å utvikle mobilversjonen av sin leser.