Creatur

5 applikasjoner for å programmere raskere

-

Jeg har lenge vært interessert i å effektivisere arbeidsdagen som webutvikler og har prøvd mange teknikker og applikasjoner som skal hjelpe meg med akkurat det. Noen har fungert veldig godt, og andre har desverre fungert mot sin hensikt.

[Advarsel: Inneholder nerdete språk, ikke passelig innhold for alle.]

I en miniserie med blogginnlegg, vil jeg dele noen av erfaringene mine, og komme med konkrete tips til hvordan du kan effektivisere hverdagen både som programmerer, og en som bruker alt for mye tid foran datamaskinen.

Legg gjerne igjen en kommentar med teknikker, applikasjoner og utstyr du bruker for å programmere og raskere.

Til alle Windows brukere må jeg bare beklage om det blir mye Mac applikasjoner, men de fleste av dem fungerer på begge plattformer.

1. Alfred

Alfred App for Mac

Alfred er en prisvinnende produktivitetsapplikasjon for Mac. Ved hjelp av Alfred kan du enkelt søke etter blant annet andre applikasjoner eller filer, hurtigt søke på nettet, benytte den innebygde kalkulatoren, mm.

En av mine favorittfunksjoner er Alfreds «arbeidsflytfunksjon». Her kan du sette opp oppgaver som du enkelt setter i gang ved et søkeord eller en tastatursnarvei. Selv bruker jeg denne svært ofte. For å åpne et sett med programmer jeg vanligvis benytter til webutvikling, så skriver jeg «start coding», eller deler av søkeordet, og Alfred setter i gang å åpne nærmere 10 programmer i en fei.

For at man skal ha full glede av Alfred, så må man nok ha en rimelig bra datamaskin.

Sammenliknet med f.eks. «spotlight», som er OSX sin standard søkefunksjon, vil jeg si at Alfred er både raskere og mer fleksibel. Det er heller ingenting i veien for å benytte begge applikasjoner, Alfred og Spotlight, om hverandre.

Besøk nettsiden: alfredapp.com

2. Live Reload

Live Reload

For deg som programmerer mye front-end, så vil Live Reload være til stor nytte. Du har kanskje gjort det samme som meg. Gjort små endringer i CSS for så å bytte vindu til nettleseren og trykke «refresh» (cmd + r). Som front-end utvikler er dette noe man gjør veldig mange ganger i løpet av en dag, noe som til slutt blir mange sekunder, minutter og kanksje timer i løpet av ett år.

Live Reload lytter til endringer i mappen du jobber i, for så å automatisk laste siden du har valgt i nettleseren på nytt. Jobber du på to skjermer eller en stor skjerm vil du også kunne se endringene uten å måtte bytte vindu. Det er ikke mange sekundene man sparer for hver gang Live Reload kjører, men mange bekker små, gjør som kjent en stor å.

Besøk nettsiden: livereload.com

3. Sublime Text 2

Sublime Text 2 Logo

Jeg har holdt på med programmering siden jeg var rundt 15 år. I begynnelsen var jeg av den enkle sorten og holdt meg til notepad, og etter hvert Dreamveawer og Coda. I det siste året har jeg jobbet med Sublime Text 2, og kan med hånden på hjertet si at dette er en av de kjappeste og mest effektive programmene for redigering av kode jeg noen gang har benyttet.

Med sine mange snarveier, øyeblikksvisning av filer, snippets og flerlinjeredigering, er Sublime Text 2 et must for en hver som tar effektiv programmering på alvor. I tillegg til innebygget funksjonalitet, så kan man også utvide ST2 gjennom en «package control» med veldig mange og gode produktivitetsfunksjoner.

Besøk nettsiden: sublimetext.com

4. Better Snap

Better Snap Logo

Better Snap utgjør kanskje ikke så veldig mye med tanke på produktivitet, men jobber du på en stor skjermflate og liker å plassere vinduer slik at du enkelt kan se to eller flere samtidig, vil Better Snap være et verktøy du kommer til å forelske deg i. Med Better Snap kan du dra vinduer til forhåndsbestemte plasser på skjermområdet ditt, eller benytte tastatursnarveier, for så å se at vinduet plasserer seg perfekt i et gitt arbeidsområde.

Last ned appen: Better Snap på iTunes

5. Grunt eller Codekit

Grunt og Codekit Logo

For de som jobber med front-end kode og er avhengig av å slå sammen eller prekompilere css eller javascript, så vil jeg anbefale Grunt eller Codekit. Førstnevnte er den litt mer nerdete applikasjonen og sistnevnte den mest brukervennlige. Begge ses på som verktøy for å automatisere prosesser. I dette tilfellet dreier det seg om f.eks. å konvertere, komprimere og slå sammen SASS (eller LESS CSS) til CSS produksjonsklare filer. Samt å gjøre tilnærmet det samme med Javascript filer og i tillegg få med feilsøking via JsHint eller JsLint på kjøpet.

Begge verktøy er relativt enkle å installere, men Grunt krever litt mer med tanke på oppsett for hvert enkelt prosjekt, hvorav Codekit er nesten bare «dra og slipp».

Besøk nettsidene: gruntjs.com og incident57.com/codekit

 

Jeg håper noen av tipsene var til nytte for deg. Om bare en av applikasjonene faller i smak og sparer deg tid, er jeg veldig fornøyd.