Creatur

3 gode grunner til å benytte SSL

-

Bilde som viser kommunikasjon med og uten SSL

Grafikk: Mia Isabell i Austli Design

Hva er SSL?

SSL er en forkortelse for «Secure Sockets Layer», og er en protokoll som sørger for sikker kommunikasjon mellom nettleseren og serveren nettsiden ligger på. Dette betyr i korte trekk at all trafikk mellom nettleser og server er kryptert og kan i utgangspunktet ikke overvåkes.

Et SSL sertifikat var for noen år siden noe som kostet en del penger å kjøpe, og det kunne være nokså komplisert å få det installert. I dag kan man få SSL sertifikater gratis gjennom Letsencrypt og installasjonen har blitt vesentlig enklere. Det er mange grunner til at man bør installere og benytte seg av SSL, og her har vi listet opp 3 av dem.

1. Sikkerhet

Sikkerheten på nettsiden din øker med et godkjent SSL sertifikat. Trafikken mellom dine kunders nettlesere og din nettsides server blir kryptert. Informasjon som kunden din legger igjen i f.eks. kontaktskjema og som sendes til deg kan ikke overvåkes. Fra 2017 gir også Google tydelig utrykk for om nettsider man besøker er sikre eller ikke ved å vise en melding ved adressefeltet i nettleseren. Dette er med å skape tillit om siden bruker SSL og usikkerhet om den ikke benytter det.

2. Hastighet

Med korrekt oppsett vil man ved bruk av SSL kunne ta i bruk ny teknologi for overføring av innhold mellom server og nettleser. Denne teknologien bidrar til å øke nedlastingshastigheten. Teknologien heter HTTP2 og er en relativt ny protokoll for overføring av innhold, og arvtakeren til HTTP. En kjapp nettside er alltid bra å ha, og bidrar til bedre brukervennlighet, høyere rangering i Google og potensielt flere kjøp. Dette vet de fleste. De fleste irriterer seg over trege nettsider, men gjør dessverre sjelden noe med sin egen nettside.

3. Søkemotoroptimalisering

Med SSL installert får du et lite konkurransefortrinn når det kommer til søkemotoroptimalisering. Google har ved flere anledninger hintet om at SSL kommer til å være et signal som bidrar til bedre rangeringer, og i 2014 ble det klart at de kom til å benytte SSL som en faktor. Fordelen du får ved å benytte SSL med tanke på SEO er nokså liten, men som de fleste vet så vil alle monner dra når det kommer til SEO. Konkurransen er som regel stor.

SSL og SSL sertifikat får du på mange måter. Er du en middels god programmerer og har tilgang til egen server kan du enkelt installere dette med Letsencrypt. De fleste leverandører av webhotell har begynt å tilby enkel installasjon av dette som en del av tjenesten, og ofte gratis. Alle som flytter sine nettsider over til oss vil få dette installert kostnadsfritt som en del av vårt drift og serverleie tilbud.